Tesla, insansı robot projesi Optimus için yeni bir performans videosu paylaşarak teknoloji dünyasında yine gündem olmayı başardı. X (Twitter) üzerinden yayımlanan kısa video, robotun laboratuvarda insan yürüyüşünü andıran doğal bir koşu hareketi sergilediğini gösteriyor. Bu görüntüler sosyal medyada hem hayranlık hem de tedirginlik uyandırdı.
Önceki sürümlerde daha çok yürüyüş, kavrama ve temel duruş çalışmaları bulunan Optimus, artık çok daha akıcı bir şekilde hareket edebiliyor.
Robotun en dikkat çeken yanı, bacak ve kalça eklemlerinin artık insan adımlarına çok daha yakın bir ritimde çalışması.
İlk bölüm 2023 yılındaki kaba yürüyüş hareketlerini içerirken, ikinci bölüm 2025 versiyonunun çok daha doğal, dengeli ve akıcı bir koşu performansı sunduğunu gösteriyor.
Aradaki fark öyle büyük ki sosyal medya kullanıcıları videoyu “robot evrimi” şeklinde yorumladı.
Tahmini fiyat ise: 20.000 – 30.000 dolar.
Musk ayrıca gelecekte robotların üretim hattında diğer robotların üretimini üstlenebileceğini, yani insan müdahalesinin minimuma ineceğini iddia ediyor. Bu açıklama, bazı kesimlerde heyecan yaratırken bazı kullanıcılar için de “iş güvencesi” tartışmalarını yeniden başlattı.
İnsansı robotların:
Optimus’un Yeni Yeteneği: İnsan Benzeri Koşu
Tesla’nın paylaştığı son görüntüler, robotun özellikle denge, hız kontrolü ve adım koordinasyonu konusunda ciddi bir yol kat ettiğini ortaya koyuyor.Önceki sürümlerde daha çok yürüyüş, kavrama ve temel duruş çalışmaları bulunan Optimus, artık çok daha akıcı bir şekilde hareket edebiliyor.
Robotun en dikkat çeken yanı, bacak ve kalça eklemlerinin artık insan adımlarına çok daha yakın bir ritimde çalışması.
Optimus’un Teknik Özelliklerinde Dikkat Çeken Detaylar
Tesla’nın resmi bilgilendirmesine göre Optimus oldukça ileri seviyede donatılmış durumda:- Boy: 180 cm
- Ağırlık: 73 kg
- Batarya kapasitesi: 2,3 kWh
- Enerji tüketimi:
- Dinlenme: 100 W
- Yürüyüş: 500 W
- Hareket serbestliği:
- Vücut: 40+ eklem hareketi
- Eller: 11 serbestlik derecesi
Mayıs 2023 – Aralık 2025 Arasındaki Gelişim
Tesla’nın paylaştığı 8 saniyelik bölünmüş ekran videosu, Optimus’un gelişimini gözler önüne seriyor.İlk bölüm 2023 yılındaki kaba yürüyüş hareketlerini içerirken, ikinci bölüm 2025 versiyonunun çok daha doğal, dengeli ve akıcı bir koşu performansı sunduğunu gösteriyor.
Aradaki fark öyle büyük ki sosyal medya kullanıcıları videoyu “robot evrimi” şeklinde yorumladı.
Seri Üretim İçin Geri Sayım Başladı
Tesla CEO’su Elon Musk, Optimus’un henüz geliştirme aşamasında olduğunu ancak yakın zamanda seri üretime gireceğini açıkladı.Tahmini fiyat ise: 20.000 – 30.000 dolar.
Musk ayrıca gelecekte robotların üretim hattında diğer robotların üretimini üstlenebileceğini, yani insan müdahalesinin minimuma ineceğini iddia ediyor. Bu açıklama, bazı kesimlerde heyecan yaratırken bazı kullanıcılar için de “iş güvencesi” tartışmalarını yeniden başlattı.
Optimus’un Gelişimi Neyi Gösteriyor?
Bu gelişme, sadece Tesla için değil, genel olarak robotik ve yapay zeka teknolojileri için önemli bir dönüm noktası olabilir.İnsansı robotların:
- Fabrikalarda
- Lojistikte
- Güvenlik alanlarında
- Ev içi yardımcı olarak