Hologram Mikroskobu, Çocuklarda Astım Teşhisini Kolaylaştıracak | Gamesfrm.com
 

Hologram Mikroskobu, Çocuklarda Astım Teşhisini Kolaylaştıracak

Lynch

Moderatör
Moderatör
Katılım
3 Eki 2018
Mesajlar
935
Tepki puanı
8
Çocuklarda çok sık görülen astım hastalığının daha önce ve daha hızlı tespit edilebilmesi için kullanılabilecek yeni bir hologram mikroskobu geliştirildi.

Küçük çocuklar hastalıklara karşı bizden daha hassaslar, üstelik onlarda ortaya çıkan bir hastalığı teşhis edebilmek her zaman o kadar da kolay değil. Astım hastalığının tespitinde kullanılan standart akciğer fonksiyon testi gibi testler, belli yaşın altındaki çocuklara uygulanamıyor. Yeni bir kan analiz cihazı ise sonuçları 2 saatten kısa sürede verebiliyor.

Bir çeşit holografik mikroskop olan bu cihaz, Almanya’nın Fraunhofer Deniz Biyoteknolojisi ve Hücre Teknolojileri Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirildi. Araştırmaya örüntü görüntüleme ve görselleştirme şirketi Raytrix de destek verdi. Araştırmanın sponsorluğunu ise kısmen devlet destekli olan KillAsthma projesi üstlendi.

fee0621b197ddede2a3e9c723dc54617111ba050.jpeg


Kullanıcılar teste, hastanın bir damla kanını mikroakışkan kartuşa damlatarak başlıyorlar. Bu örnekteki akyuvarlara nefes darlığını tetikleyen bir madde ekleniyor. Yükleme sonrası kartuş mikroskopa takılıyor, entegre LED ve CMOS sensörler sayesinde 3000 hücrenin görüntüsü büyütülerek ve üç boyutlu olarak gösteriliyor.

Cihaz, geleneksel yöntemlerle teşhis koyulmuş kişilerden alınan kan örnekleri kulanılarak eğitildi. Böylece bilgisayar yardımıyla teşhis koyulabiliyor. Hastalığı tetikleyen maddeye hem sağlıklı hem de hasta kişilerin hücreleri tepki verse de tepki hızı astımlı kişilerin hücreleri söz konusu olduğunda oldukça düşüyor.

Yaklaşık 90 dakikalık izleme ve analiz sürecinin ardından yazılım, kişinin astımı olup olmadığını kesin şekilde teşhis edebiliyor. Yeni geliştirilen teknolojinin potansiyel kullanım alanları bu kadarla da kalmıyor.

Fraunhofer’dan Dr. Daniel Rapoport, yaptığı açıklamada metotlarının başka hastalıkların teşhisinde de kullanılabileceğini söylüyor. Bu hastalıklara bağışıklık ve kronik nefes darlığı hastalıklarının, Crohn hastalığı gibi örneklerin ve ülserli dokular ile romatizmanın da keşfedilmesinin mümkün olacağını belirtiyor. Bu hastalıkların geleneksel yöntemlerle tespiti oldukça uzun ve zorlu bir test süreci gerektiriyor.
 
Üst