FPS Nedir, Nasıl Arttırılır? Detaylı FPS Arttırma Rehberi | Gamesfrm.com
 

FPS Nedir, Nasıl Arttırılır? Detaylı FPS Arttırma Rehberi

Çılgın Türk

Seviye 12
Üye
Katılım
3 Eki 2018
Mesajlar
961
Tepki puanı
9
FPS Nedir? Oyunlarda Niçin Bu Kadar Önemlidir?
Günümüzde oldukça gelişen oyun dünyası bizleri her gün daha da içine çekmeyi başarıyor. Her yıl çıkan yeni oyunlar, gelişen teknoloji ve kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda daha yüksek grafik özellikleri ile oyunculara sunuluyor. Gelişen grafiklerin tadını çıkarmak için de biz oyuncular daha yüksek grafik ayarları ile oyunları oynamak istiyoruz.

Fakat yetersiz bir sisteme sahipseniz bu noktada karşınıza takılma, donma ve akıcı olmayan bir oyun deneyimi gibi sorunlar çıkıyor. Bu sorunun temelinde de ekran kartınızın yetersiz gelmesinden dolayı düşük FPS değerleri yer alıyor. Peki FPS nedir, nasıl arttırılır? Nasıl daha akıcı bir oyun deneyimi elde edilir?

Biz, oyuncular genelde oyunlarda öncelikli olarak performans arıyoruz. Özellikle oynadığımız oyun CS: GO, PUBG ya da Fornite gibi yüksek rekabet içeren bir yapımsa, performans kriteri bir adım daha öne çıkıyor. Eğer yeterli performans aldığımızı düşünürsek grafik ayarlarını bir kademe daha yükseltiyoruz. Aslında oynadığımız oyunun grafik ayarlarının ne anlama geldiğini tam anlamı ile bilsek daha detaylı bir görsel kalite elde etmemiz mümkün. Fakat pek teknik detaya girmek istemediğimizden oyunu geliştiren ekipler tarafından hazırlanan ön ayarları kullanıyoruz. Bu da yukarıda bahsettiğimiz bazı takılma ve donmalara sebep oluyor.

Bu tarz sorunların en kesin çözümü yeni donanım sahibi olmak. Fakat artan fiyatlar ve her yıl kendini yenileyen teknolojinin hızına yetişmek pekte mümkün olmuyor.Peki donanımlarımızı değiştireme şansımız yoksa ne yapacağız?

FPS Nedir ? (Frame Per Second)
FPS (Frame Per Second): Saniye başına işlenen ve ekranınıza aktarılan görüntü sayısı ya da çerçeve oranı olarak açıklanabilir.

Bir saniye içerisinde ekranınıza aktarılan görüntü sayısı ne kadar çok ise oyun deneyiminiz o kadar akıcı olur.

Örneğin bir oyunda siz 30 FPS alıyorsunuz rakibiniz ise 60 FPS. 30 FPS değerinde, her ekran görüntüsü ekrana 0,030 saniye içerisinde aktarılırken, 60 FPS değerinde ise, ekran görüntüsü ekrana 0,015 saniye içerisinde aktarılır. Bu değerler, rekabetçi olmayan ya da daha ağır bir oynanışa sahip olan oyunlar için önemli olmayabilir. Fakat CS: GO, PUBG, Fortnite vb. gibi oyunlar için çok yüksek önem taşır. Çünkü 60 FPS alan bir oyuncu, 30 FPS alan oyuncudan (ekrana aktarılan kare hızı iki kat fazla olduğundan), ekranda oluşan görüntüyü daha önce görür.

30 FPS ile 60 FPS oyun deneyimi karşılaştırmasını aşağıda ki videodan daha detaylı bir şekilde görebilirsiniz.



FPS Değerine Göre Oyun Deneyimi
Günümüzde FPS değerlerine göre oyun deneyimini aşağıda ki şekilde tanımlayabiliriz.

  • 30 FPS: Sınırlı oyun deneyimi.
  • 30-40 FPS: Ortalama oyun deneyimi.
  • 40-60 FPS: Yeterli oyun deneyimi.
  • 60-90 FPS: Akıcı oyun deneyimi.
  • 90 FPS ve Üstü: Ultra akıcı oyun deneyimi.
Yukarıda tanımladığımız değerler ortalama FPS değerleridir. FPS değerleri oyun içerisinde ki görsellerin, efektlerin çokluğuna ve azlığına göre değişiklik gösterebilir. Bir oyunda maksimum 110 FPS, minimum 35 FPS alabilirsiniz. Fakat oyun içerisinde 60 FPS civarında bir değere sahip olursunuz.

FPS Nasıl Arttırılır?
FPS hakkında temel bir bilgi edindikten sonra sıra geldi “FPS nasıl arttırılır?” sorusunu cevaplamaya. Sırası ile neler yapmanız gerekiyor hepsine teker teker değinelim.

1-Ekran Kartınızı Güncelleyin
Güncelleme gerçekten çok önemli. Çünkü yeni sürücüler sisteminizin gelişen teknolojiye ayak uydurmasını sağlar. Bunun için sisteminizde olan tüm donanımlar için kullanılan en son sürüm sürücüleri yükleyin.

Ekran kartınız veya kurulu olan sürücü hakkında detaylı bilginiz yok ise bazı yöntemler ile ekran kartınız hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Görev Yöneticisi
Öncelikle görev yöneticisini açın. Bunun için Shift+Alt+Delete tuş kombinasyonunu kullanabilirsiniz. Direk görev yöneticisini açmak içinse Ctrl+Shift+Esc tuş kombinasyonunu kullanın.

Görev Yöneticisi Kısayol Tuş Kombinasyonu

Görev Yöneticisi Kısayol Tuş Kombinasyonu
Açılan görev yöneticisi ekranından Performans sekmesine gelin ve en altta yer alan GPU kısmına tıklayın. Açılan pencerede ekran kartınız hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Görev Yöneticisi Ekran Kartı Detaylı Bilgi Penceresi

Görev Yöneticisi Ekran Kartı Detaylı Bilgi Penceresi
Nvidia Denetim Masası
Eğer Nvidia tabanlı bir ekran kartınız var ise Nvidia Denetim Masası ile ekran kartınız hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Bunun için Nvidia Denetim Masası’nı açın. En alt kısımda yer alan Sistem Bilgileri kısmına tıklayın. Gelen ekranda ekran kartınızın türü, sürücü bilgileri en son yüklene güncelleme ve tarihi hakkında detaylı bilgi elde edebilirsiniz.

Nvidia Denetim Masası Sistem Bilgisi

Nvidia Denetim Masası Sistem Bilgisi
DxDiag (DirectX Diagonistic Tool)
Windows arama kutusuna (Başlatın solunda yer alan büyüteç kısmı) “dxdiag” yazın Enter tuşuna bazın. Açılan pencereden “Ekran” sekmesine tıklayın. Bu kısım ekran kartınız hakkında detaylı bilgi edineceğiniz kısımdır.

DxDiag Ekran Kartı Detaylı Bilgi Ekranı

DxDiag Ekran Kartı Detaylı Bilgi Ekranı

2-Nvidia Denetim Masası Ayarlarını Oyunlardan Daha Yüksek FPS Alacak Şekilde Yapılandırın
Yeni bir Nvidia GPU’lu ekran kartı satın alıp sürücüleri kurmaya niyetlendiğinizde, karşınıza Nvidia GeForce Experience ve Nvidia Denetim Masası başta olmak üzere bir kaç yazılım çıkmaktadır.

Nvidia GeForce Experience kullanışlı ve basit arayüzü ile oyunlarınızın otomatik olarak grafik ayarlarını yapmasının yanı sıra ekran görüntüsü yakalama ve Nvidia Shield üzerinden yayın yapma gibi seçenekleri içerisinde barındırır. Fakat bize grafik ayarlarımızı daha hassas bir şekilde yapmamıza izin veren Nvidia Denetim Masası gerekiyor.


Nvidia Denetim Masası Genel Ayarları FPS Değerlerinizi Oldukça Çok Arttırabilir!

Nvidia Denetim Masası Genel Ayarları
3- Nvidia GeForce Experience Ayarlarını Düzenleyin
Nvidia GeForce Experience, oyunlarla etkileşime girmenizi sağlayan bir yazılımdır. Bu yazılım, sisteminiz hakkında kısa bilgiler sunar. Sisteminiz yeterliyse yayın yapmanıza olanak tanır. Siz oyun oynarken sizi takip eder ve oyun içi videolar ve resimler çeker ve bunları bilgisayarınıza kayıt eder. Anlayacağınız bir çok işlevi vardır. Fakat hepsi sistemimizi oldukça çok yorar. O yüzden Nvidia GeForce Experience üzerinde bir kaç ayar düzenlemesi yapmamız gerekiyor.

  • Masaüstü bildirimlerini kapatın.
  • Güncellemelerin otomatik olarak değil, elle yani istediğiniz zaman yüklenmesini sağlayın.
  • “Oyun İçi Yer Paylaşımı” özelliğini kapatın. Bu sayede Nvidia Ansel gibi yazılımlar aktif olmayacak ve oyun içi resim veya video çekemeyecek.
  • GeForce Experience>Sürücüler kısmında sağ tarafta yer alan “Güncelleştirmeleri kontrol et düğmesinin sağında yer alan üç noktaya tıklayıp, yazılımın “Game Ready” sürücülerini indirdiğinden emin olun.
  • İşletim sisteminizi güncelleyin.
  • Başlangıçta yer alan gereksiz uygulamaları kapatın.
  • Sabit disklerinizi düzenli olarak temizleyin.
  • Kullanmadığınız gereksiz programları kaldırın.
  • Windows efektlerini kapatın.
  • Windows Sistem Bakımı özelliğini kullanarak sisteminizde olan sorunları çözün.
  • Gereksiz Windows Hizmetlerini kapatın.
  • Windows başlarken başlangıç süresine etki eden programları kapatın.
  • Dosyalarınızı düzenleyip, disklerinizi birleştirin.
  • Windows Güç Seçeneğini, sisteminizin en yüksek performans alacağı şekilde ayarlayın.
5-Arka Planda Çalışan Uygulamaları Kapatın
Günlük kullanımda bili bilgisayarınızın işlemcisini ve ekran kartını sömüren bir çok uygulama bulunuyor. Bu uygulamalar ve programlar oyunlardan daha düşük FPS değerleri almanıza sebep olur. Bu uygulamaları “Görev Yöneticisi” ile takip edebilir, gereksiz olanların üzerine tıklayıp sağ altta yer alan “Görevi Sonlandır” kısmına tıklayarak kapatabilirsiniz.

FPS Arttırma - Görev Yöneticisi İşlemler Sekmesi ile Performans Takibi

FPS Arttırma – Görev Yöneticisi İşlemler Sekmesi ile Performans Takibi
6-Windows Game Mod Özelliğinden Faydalanın
Windows 10, arka plan görevlerini otomatik olarak öncelik sırasına göre düzenleyen bir “Game Mode” özelliğine sahiptir. Bu özellik oyunlara daha fazla CPU ve GPU gücü atayan bir uygulamadır.

Peki “Windows Oyun Modu” nasıl aktif edilir? ilk önce oyununuzu açın ardından Windows Tuşu+G tuşlarına basın. Görüntülenen oyun çubuğunun sağ tarafında yer alan “Oyun Modu” simgesine tıklayın.

Bu özellik aktif olduğunda oyunlarda çok yüksek bir performans artışı sağlamıyor. Fakat yine de işletim sisteminin önceliği oyun oluyor.


7-Bilgisayarınızın Güç Yönetim Ayarlarını Performans Öncelikli Olacak Şekilde Yapılandırın
İster Notebook, ister masaüstü bilgisayar kullanın Güç Yönetim Ayarlarını, “Yüksek Performans” olacak şekilde yapılandırın. Bunun için Denetim Masası>Sistem ve Güvenlik>Güç Seçenekleri yolunu izleyerek bu pencerede yer alan “Yüksek Performans” seçeneğini işaretleyin.

Ayrıca Notebook ile oyun oynuyorsanız bilgisayarınızın güce bağlı olduğundan emin olun. Bazı performans özellikleri siz bilgisayarınızı şarj etmeye başladığınız anda aktif olur.

8-Sistem Performansı İçin Bilgisayarınızın Serin Çalıştığından Emin Olun
Sıcaklık, FPS değerlerinin düşmesinin en temel sebeplerinden biridir. Yüksek sıcaklıklarda çalışan bir bilgisayarınız var ise yukarıda bahsettiğimiz adımların sizlere pek bir faydası olmayacaktır. FPS değerlerini arttırmak ve sabit tutmak istiyorsanız, bilgisayarınızı olabildiğince serin çalıştırmak zorundasınız.

Masaüstü bilgisayarınız var ve uzun süredir temizlik konusuna el atmadıysanız şimdi tam sırası.

  • Bilgisayarınızın iç kısımında yer alan tozları tamamen ortadan kaldırın.
  • Ekran kartınızı temizleyip fanların olabildiğince stabil çalıştığından emin olun.
  • İşlemcinizin soğutma sistemi ne kadar temiz olursa o kadar çok sessiz ve serin çalışır.
  • Kasa fanlarını, kasa içerisinde ki sıcak havanın en hızlı şekilde atılmasını sağlayacak şekilde konumlandırın. Özellikle sisteminizde arka kısımda mutlaka bir egzoz fanı bulunsun.
9-İşlemcinizi, Belleklerinizi ve Ekran Kartınızı Hız Aşırtın
Bu kısım biraz profesyonellik istese de bir çok oyuncu tarafından tercih edilebilir. Eğer ekran kartınızın, işlemcinizin ve belleklerinizin hız aşırtma özelliği var ise frekans değerlerini bir adım ileri taşıyabilirsiniz. Fakat bunun için kaliteli bir işlemci soğutucuya ve güçlü soğutma sistemine sahip bir ekran kartına ihtiyacınız olacak.

Daha sonrasında aşağıda yer alan uygulamalar ile ekran kartınızı hız aşırtabilirsiniz.

  1. MSI Afterburner
  2. Gigabyte Aorus Graphics Engine
  3. Asus GPU Tweak II
  4. EVGA Precision XOC
Eğer ekran kartı hız aşırtma konusunda detaylı bilginiz yok ise aşağıda ki bağlantıdan, en temel bilgileri edinebilir ve en basit şekilde ekran kartınızı hız aşırtabilirsiniz.


İşlemci kısmına değinecek olursak, eğer AMD bir işlemciniz var ise AMD OverDrive Utulity yazılımını kullanarak işlemcinizi hız aşırtabilirsiniz.

AMD OverDrive Utility İndir
Eğer Intel bir işlemci kullanıyorsanız ve işlemciniz hız aşırtılabilir ise Intel Extreme Tuning Utility yazılımını kullanabilirsiniz.

Intel Extreme Tuning Utility İndir
Her iki uygulama da işlemciniz hakkında sizlere detaylı bilgi sunarak sisteminizi kontrollü bir şekilde hız aşırtmanızı sağlıyor.

10- Oyun İçi Ayarlarınızı Yapılandırın
Bazı oyunlar yüksek sistem gereksinimlerine sahip olabilirler fakat bunun sebebi bazı özelliklerin oyun içerisinde kullanılabilmesidir. Örneğin, kenar yumuşatma ve düzeltme özelliği olan Anti-Aliasing. Anti Aliasing her oyunda farklı isimler ile karşımıza çıkıyor. Fakat en çok kullanılan teknolojiler aşağıda ki gibidir.

  • FXAA
  • MLAA
  • MSAA
  • CFAA
  • CSAA
  • TXAA
Bu özellik günümüz oyunlarında çok fazla grafiksel gelişme sunmamakla beraber, sisteminizi oldukça çok yormaktadır. Kimi oyunlarda ayar düzeyine göre 40-50 FPS düşüşlere sebep olur. O yüzden kenar yumuşatma özelliğini mutlaka oynadığınız oyunda kontrol edin ve kapatın.

Oyun içi ayarlar konusunda değinmek istediğim bir diğer nokta ise grafik ayarlarınız. Hazır ayarları kullandığınızda bazı ayarlar tanımlanan şekilde bırakılır. Yani siz grafik ayarlarınızı en düşük ayarlara çekersiniz fakat yukarıda bahsettiğimiz Anti-Aliasing kapatılmaz. Bu ayarlar oyun içi FPS değerlerini oldukça çok etkileyebilir. Oynadığınız oyunun grafik ayarlarının ne anlama geldiğini araştırın. Bazı oyunların grafik ayarları oldukça çok detaylı olabilir. Eğer ayarlar hakkında internet ortamında bir bilgi bulamazsanız deneme yanılma yolu ile bu özellikleri açın veya kapatın.

11- XMP Desteğini Aktif Edin
Bazı işlemciler yüksek frekanslı RAM’ler ile daha hızlı etkileşime girer ve oyunlardan alacağınız FPS değerleri daha da yüksek olur. Yani RAM frekanslarınız ne kadar yüksek olursa her oyunda olmasa da daha yüksek FPS değerleri elde edersiniz. Özellikle AMD Ryzen işlemciler yüksek frekanslı RAM’ler ile oyunlarda daha başarılı sonuçlar sunmaktadır.

Şu an piyasada satılan ve XMP desteği olan 3000 MHz, 3200 MHz frekans değerlerine sahip olan tüm RAM’ler işlemcinizin desteklediği taban frekans değerleri ile kullanılmaktadır. Tabi bu siz sisteminizi ilk topladığınız anda geçerlidir. Siz daha sonra RAM’lerinizin frekans değerini BIOS üzerinden arttırabilirsiniz. XMP yani Extreme Memory Profile ise, RAM’lerinizin hız aşırtılmasını sağlayan ön tanımlı bir dosyadır. İçerisinde bulunan hazır profillerden sisteminiz için en uygun profili deneme yanılma yöntemi ile bulup kullanabilirsiniz.

Yapmanız gereken BIOS üzerinde XMP kısmını disable seçeneğinden Profile 1,2,3… seçeneklerinden biri ile değiştirmektir.

12- Bilgisayarınızı Yeniden Başlatın
Belki size önemsiz bir adım gibi gelebilir fakat, sisteminizi yeniden başlatarak Windows işletim sisteminin tıkandığı yerlerden kolay bir şekilde kurtulmasını sağlayabilirsiniz. Gün içerisinde uzun bir süre bilgisayar kullandınız ve artık oyun oynamak istiyorsunuz. Oyun oynamaya başlamadan önce bilgisayarınızı yeniden başlatın.

13- Yeni Donanım Satın Alın
Tüm bu söylediklerimiz FPS değerlerini arttırmıyor ise bilgisayarınıza yatırım yapmanın zamanı gelmiştir. Oyun konusunda öncelikli olarak nelere yatırım yapmanız gerekiyor sıralayalım.

  1. Ekran Kartı
  2. İşlemci
  3. RAM
  4. SSD
 
Üst