Ekran Kartı Nedir? Ekran Kartı Çeşitleri | Gamesfrm.com
 

Ekran Kartı Nedir? Ekran Kartı Çeşitleri

Bozcan

Dc: bozcan4
Yönetici
Haber Editörü
Katılım
25 Ocak 2019
Mesajlar
1,374
Tepki puanı
91
Konum
ADANA
Bilgisayar parçalarının en önemli 5 parçasından biri ekran kartıdır. Bilgisayarların kalitesine bakılırken sorulan sorular genellikle ekran kartlarıdır. Ekran kartları oyun performanslarından, edit işlemlerinden tutun keyifli bir film izlemeniz açısından da önemlidir. Detaylar…

resim-1.jpg


Ekran kartları günümüzde üretilen çeşitli halleri bulunmaktadır. Bunlar içinde hepsinin kendine özgü özellikleri bulunmaktadır. Ekran kartları bilgisayara baktığımızda karşımıza gelen seçenekleri bizler için önümüze görüntüleyen bir aygıttır. Ekran kartları modele sürümüne göre renkleri şekillendirir yani bazı renkleri daha net yaparken bazılarını soldurabiliyor buda ekran kartınız kalitesine göre değişmektedir.

Ekran Kartı Nedir?

Temel olarak görüntülerin monitör üstünde görüntülenmesini sağlayan bir parçadır. Görüntü kalitesini arttırmak istiyor iseniz ekran kartınızı kaliteli olması gerekmektedir. Ekran kartı işlemciden aldığı veriyi monitöre yansıtmaktadır. Bu video, yazı veya bir filmde olabilir.

Ekran kartının kendi içinde GPU (grafik işlemci birimi) ve belleği bulunduran bir bilgisayar donanım parçası olarak bizlere sunuluyor. Ekran kartlarında model yükselmesi sayılar üzerinden olur. Sayı ne kadar artarsa model o kadar daha iyidir yani RTX 2060, RTX 2070, RTX 3070 ve RTX 3080 gibi sayı yükseldikçe artan özellikler ile daha iyi performanslara sahip olabilirsiniz.

Dahili Ekran Kartı Nedir? (Paylaşımlı Ekran Kartı)

Bir parça olarak bilgisayar üzerinde takılı olmayan bilgisayarlarda bulunmaktadır. GPU (Grafik işlem birimi), anakart veya işlemci gibi bir parça üzerine konumlandırılmış şekilde olup hafızasını da RAM’ den alarak yapılmış ürünlere dahili ekran kartı olarak bilinmektedir.

Genel olarak daha ince yapılmak istenen laptoplarda, tablet bilgisayar modellerinde, harici ekran kartı taşımayan masaüstü bilgisayarlara uygulamak için kullanılmaktadır. Performans olarak normal bir ekran kartından daha güçsüz olan dahili ekran kartları ile tüm işlerinizi belli bir ölçüde yapabilirsiniz.

33.jpg


Harici Ekran Kartı Nedir? (Paylaşımsız Ekran Kartı)

Grafik işlem birimini (GPU), hafızasını, soğutma sistemini kendi üzerinde bulunduran parçalara Harici Ekran Kartı denir. Birçok firma bu konuda bir harici ekran kartı bulunmaktadır. Çeşitli olarak üretilen harici ekran kartları sayesinde bilgisayarlarda daha kaliteli işler yapabilir ve oyun performansınızı arttırabilirsiniz.

Ekran Kartı Ne İşe Yarar?

Bilindiği üzere piyasada faklı üreticileri mevcuttur. Ekran kartlarını üretenler her kategori için ayrı bir ekran kartı üretmektedir. Bunlara örnek verecek olursak oyun, ofis veya iş bilgisayarları için üretilmektedir. Gelişen oyunlara, ilerleyen ofis uygulamalarına daha iyi performans sunmak için her gün bir yeni ekran kartı daha piyasaya çıktığını görebiliyoruz.

Ekran kartları fiyat olarak ekran kartının yapıldığı

  • Bellek tipi
  • Bellek arayüzü
  • Bellek miktarı
  • Grafik işlemci markası
  • Arabirim çeşidi
  • Markasına göre fiyatlandırması değişmektedir. Fiyatlar 400 liradan başlayıp 70 bin liraya kadar devam etmektedir.




 
Üst