Bilgisayarınızı güncel tutmak hem performans hem de güvenlik açısından oldukça önemlidir. Çoğu kullanıcı güncellemeleri elle yapmak yerine otomatik sistemlere bıraksa da, bazen CMD (Komut İstemi) üzerinden hızlı bir şekilde tüm yazılımları güncellemek çok daha pratik bir yol olabilir.
Bu yazıda, özellikle Windows 10 ve Windows 11 kullanıcıları için oldukça faydalı olan winget upgrade --all komutunu nasıl kullanacağınızı adım adım anlatacağım.
Basitçe söylemek gerekirse, bilgisayarınıza komut yazarak işlemleri otomatik hale getirmenizi sağlar.
Bu yöntem, özellikle teknik kullanıcılar ve hızlı işlem yapmak isteyenler için büyük kolaylık sunar.
Winget, Microsoft’un geliştirdiği bir paket yöneticisidir ve tıpkı Linux’taki apt veya macOS’taki brew sistemi gibi çalışır.
Bu sayede tek tek uygulama açmanıza gerek kalmadan, tüm yazılımlarınızı tek bir tıkla güncel hale getirebilirsiniz.
Ayrıca bu yöntemle Microsoft Store dışı uygulamalar da güncellenebilir.
Bu yöntem hem pratik hem de güvenlidir.
Unutmayın, bilgisayarınız ne kadar güncelse, o kadar verimli ve güvenli çalışır.
Bu yazıda, özellikle Windows 10 ve Windows 11 kullanıcıları için oldukça faydalı olan winget upgrade --all komutunu nasıl kullanacağınızı adım adım anlatacağım.
CMD Nedir ve Ne İşe Yarar?
CMD, yani Komut İstemi (Command Prompt), Windows işletim sisteminde yer alan güçlü bir araçtır.Basitçe söylemek gerekirse, bilgisayarınıza komut yazarak işlemleri otomatik hale getirmenizi sağlar.
Bu yöntem, özellikle teknik kullanıcılar ve hızlı işlem yapmak isteyenler için büyük kolaylık sunar.
CMD ile Güncelleme Nasıl Yapılır?
Windows’ta tüm programlarınızı tek bir komutla güncellemek isterseniz, winget aracını kullanabilirsiniz.Winget, Microsoft’un geliştirdiği bir paket yöneticisidir ve tıpkı Linux’taki apt veya macOS’taki brew sistemi gibi çalışır.
Adım Adım Güncelleme İşlemi:
- CMD’yi açın:
Klavyeden Windows tuşu + R kombinasyonuna basın. Açılan pencereye cmd yazıp Enter tuşuna basın. - Komutu girin:
Açılan siyah ekrana şu komutu yazın:
winget upgrade --all - Onay verin:
Komut çalıştığında sistem sizden onay isteyebilir. “Y” tuşuna basıp ardından Enter’a basmanız yeterli olacaktır. - Güncellemeleri bekleyin:
Winget aracı, bilgisayarınızdaki tüm desteklenen uygulamaları otomatik olarak en son sürümlerine yükseltecektir.
Bu Komut Ne İşe Yarar?
winget upgrade --all, sistemde kurulu tüm uygulamaların güncel sürümlerini kontrol eder ve yeni versiyonları indirip kurar.Bu sayede tek tek uygulama açmanıza gerek kalmadan, tüm yazılımlarınızı tek bir tıkla güncel hale getirebilirsiniz.
Ayrıca bu yöntemle Microsoft Store dışı uygulamalar da güncellenebilir.
Neden Güncelleme Önemli?
- Güvenlik açıklarını kapatır.
- Bilgisayar performansını artırır.
- Yeni özellikleri hızlıca kullanmanızı sağlar.
- Yazılım hatalarını (bug’ları) ortadan kaldırır.
Ekstra İpucu: Yönetici Olarak Çalıştırın
Bazı durumlarda Winget komutu yönetici izni gerektirebilir. Bu nedenle CMD’yi açarken:- Başlat menüsüne “cmd” yazın,
- Üzerine sağ tıklayıp “Yönetici olarak çalıştır” seçeneğini tıklayın.
CMD ile Güncelleme Yapmak Zaman Kazandırır
Artık siz de sadece birkaç saniyede Windows yazılımlarınızı toplu olarak güncelleyebilirsiniz.Bu yöntem hem pratik hem de güvenlidir.
Unutmayın, bilgisayarınız ne kadar güncelse, o kadar verimli ve güvenli çalışır.