Akıllı Telefonlara Büyük Zam Kapıda: Çip Fiyatlarındaki Artış Kullanıcıları Nasıl Etkileyecek? | Gamesfrm.com
🛡️
Moderatör Alımları Başladı
Forum yönetim ekibimize katılmak ister misin? Başvurular şu anda açık.
Başvur
Reklam Alanı   Reklam Alanı
Meyhane2   Reklam Alanı

Akıllı Telefonlara Büyük Zam Kapıda: Çip Fiyatlarındaki Artış Kullanıcıları Nasıl Etkileyecek?

Eagle

Gelecek Güzel Günler...
Yönetici
Haber Editörü
Grafiker
Akıllı telefon fiyatları, yarı iletken sektöründeki yeni gelişmelerle birlikte yeniden yükselişe geçiyor. Qualcomm ve MediaTek gibi dev işlemci üreticilerinin, TSMC’nin yeni 3nm “N3P” üretim süreci nedeniyle çip fiyatlarında ciddi bir artışa gitmesi, özellikle amiral gemisi akıllı telefon modelleri için önemli bir maliyet baskısı yaratıyor.

TSMC’nin 3nm “N3P” Süreci ve Fiyat Artışı​

Dünyanın en büyük yarı iletken üreticilerinden TSMC, son dönemde geliştirdiği 3nm “N3P” çip üretim teknolojisi ile sektörde önemli bir yenilik sunuyor. Bu yeni üretim süreci, aynı güç tüketiminde %5’e kadar performans artışı ya da aynı performansta %5–10 güç tasarrufu sağlayarak verimliliği artırıyor.
Ancak China Times’ın raporuna göre TSMC, bu yeni nesil çipler için herhangi bir indirim uygulamıyor ve fiyatlar önceki 3nm “N3E” sürecine kıyasla %20 daha pahalı.
tRDFj7nAnkRq9pFwSiEnMi.jpg

Qualcomm ve MediaTek Fiyatları Yükseltiyor​

Sektörden gelen bilgiler, MediaTek’in çip fiyatlarında %24, Qualcomm’un ise %16’lık bir artış yaşadığını gösteriyor. Bu durum, Snapdragon 8 Elite Gen 5 ve Dimensity 9500 gibi yeni nesil üst seviye işlemcilerde maliyetlerin ciddi şekilde artacağı anlamına geliyor.
Dolayısıyla 2025 ve sonrasında piyasaya sürülecek amiral gemisi telefon modellerinin fiyatlarının da yükselmesi kaçınılmaz görünüyor.

Apple da 3nm Teknolojisine Geçiyor​

Raporda Apple’ın A19 ve A19 Pro işlemcileri için de TSMC’nin yeni teknolojisini kullandığı belirtiliyor. Ancak Apple, büyük sipariş kapasitesi ve güçlü ticari ilişkileri sayesinde bu maliyet artışını kısmen dengeleyebiliyor. Bu nedenle Apple cihazlarının fiyat artışlarının diğer markalara göre daha sınırlı olması bekleniyor.

2nm Çipler Daha da Pahalı Olacak​

Yarı iletken sektörünün bir sonraki adımı olan 2nm çipler, şimdiden sektör gündeminde. TSMC’nin 2nm wafer’larının %50 daha pahalı olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca Apple’ın üretim kapasitesinin büyük bir kısmını şimdiden güvence altına aldığı iddia ediliyor. Bu da Qualcomm ve MediaTek gibi diğer üreticilerin tedarik konusunda daha büyük zorluklarla karşılaşabileceğini gösteriyor.

Tüketiciyi Ne Bekliyor?​

Çip maliyetlerindeki artış, doğrudan akıllı telefon fiyatlarına yansıyacak. Özellikle amiral gemisi modellerin fiyatlarının 2025’te daha da yükselmesi bekleniyor. Üreticilerin maliyetleri son kullanıcıya aktarmasıyla birlikte, üst düzey telefon almak isteyen kullanıcılar daha yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalacak.