Akıllı telefon fiyatları, yarı iletken sektöründeki yeni gelişmelerle birlikte yeniden yükselişe geçiyor. Qualcomm ve MediaTek gibi dev işlemci üreticilerinin, TSMC’nin yeni 3nm “N3P” üretim süreci nedeniyle çip fiyatlarında ciddi bir artışa gitmesi, özellikle amiral gemisi akıllı telefon modelleri için önemli bir maliyet baskısı yaratıyor.
Ancak China Times’ın raporuna göre TSMC, bu yeni nesil çipler için herhangi bir indirim uygulamıyor ve fiyatlar önceki 3nm “N3E” sürecine kıyasla %20 daha pahalı.
Dolayısıyla 2025 ve sonrasında piyasaya sürülecek amiral gemisi telefon modellerinin fiyatlarının da yükselmesi kaçınılmaz görünüyor.
TSMC’nin 3nm “N3P” Süreci ve Fiyat Artışı
Dünyanın en büyük yarı iletken üreticilerinden TSMC, son dönemde geliştirdiği 3nm “N3P” çip üretim teknolojisi ile sektörde önemli bir yenilik sunuyor. Bu yeni üretim süreci, aynı güç tüketiminde %5’e kadar performans artışı ya da aynı performansta %5–10 güç tasarrufu sağlayarak verimliliği artırıyor.Ancak China Times’ın raporuna göre TSMC, bu yeni nesil çipler için herhangi bir indirim uygulamıyor ve fiyatlar önceki 3nm “N3E” sürecine kıyasla %20 daha pahalı.
Qualcomm ve MediaTek Fiyatları Yükseltiyor
Sektörden gelen bilgiler, MediaTek’in çip fiyatlarında %24, Qualcomm’un ise %16’lık bir artış yaşadığını gösteriyor. Bu durum, Snapdragon 8 Elite Gen 5 ve Dimensity 9500 gibi yeni nesil üst seviye işlemcilerde maliyetlerin ciddi şekilde artacağı anlamına geliyor.Dolayısıyla 2025 ve sonrasında piyasaya sürülecek amiral gemisi telefon modellerinin fiyatlarının da yükselmesi kaçınılmaz görünüyor.