0xc00007b Hatası Nasıl Çözülür? (Windows 7, 10 ve 11 İçin Kesin Yöntemler) | Gamesfrm.com
🛡️
Moderatör Alımları Başladı
Forum yönetim ekibimize katılmak ister misin? Başvurular şu anda açık.
Başvur
Reklam Alanı   Reklam Alanı
Meyhane2   Reklam Alanı

0xc00007b Hatası Nasıl Çözülür? (Windows 7, 10 ve 11 İçin Kesin Yöntemler)

Eagle

Gelecek Güzel Günler...
Yönetici
Haber Editörü
Grafiker
Bilgisayar kullanıcılarının sıkça karşılaştığı 0xc00007b hatası, özellikle oyun açmaya çalışırken ortaya çıkar. PES, GTA, Far Cry 3, Metin2 gibi eski oyunlarda ve Epic Games üzerinden indirilen yeni oyunlarda karşımıza çıkabilen bu hata, “Uygulama düzgün olarak başlatılamadı (0xc00007b)” şeklinde bir uyarıyla görülür.

Peki, 0xc00007b hatası nedir, neden olur ve nasıl düzeltilir? İşte adım adım çözüm yolları…

0xc00007b Hatası Nedir?​

0xc00007b, Windows işletim sisteminde görülen yaygın bir hata kodudur. Bu sorun genellikle:

• 32 bit ve 64 bit uygulamaların çakışmasından,
  • Eksik veya bozuk DLL dosyalarından,
  • Güncel olmayan Windows sürümünden,
  • DirectX veya .NET Framework sorunlarından kaynaklanır.
Kısacası, bilgisayarınızda eksik ya da uyumsuz bir bileşen olduğunda bu hatayla karşılaşırsınız.
maxresdefault.jpg

0xc00007b Hatasının Çözüm Yolları​

1. Bilgisayarı Yeniden Başlatın​

Basit ama çoğu zaman etkili yöntemlerden biri. Bilgisayarınızı yeniden başlatmak, geçici sistem sorunlarını ortadan kaldırabilir. Windows’un “Alt + F4” tuş kombinasyonunu kullanarak Yeniden Başlat seçeneğini deneyin.

2. Windows’u Güncelleyin​

Güncel olmayan Windows sürümleri, oyun ve programların açılmasında sorun çıkarabilir.

• Windows 10/11 kullanıcıları için: Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Windows Update bölümünden “Güncellemeleri Kontrol Et” seçeneğine tıklayın.
  • Windows 7 kullanıcıları için: Denetim Masası’ndan Windows Update üzerinden güncellemeleri kontrol edin.

3. Yönetici Olarak Çalıştırın​

Bazı programların çalışabilmesi için yönetici ayrıcalıkları gerekir.

• Program simgesine sağ tıklayın.
  • Yönetici olarak çalıştır seçeneğini seçin.
Sürekli bu şekilde çalıştırmak için, sağ tıklayıp Özellikler > Uyumluluk > Bu programı yönetici olarak çalıştır kutusunu işaretleyebilirsiniz.

4. Visual C++ ve .NET Framework Yükleyin​

Birçok oyun ve uygulama, Microsoft Visual C++ Redistributable ve .NET Framework kütüphanelerine ihtiyaç duyar.

• Microsoft’un resmi sitesinden Visual C++ paketlerini indirin.
  • Windows özelliklerinden .NET Framework 3.5 veya üstünü aktif edin.
Bu adım, 0xc00007b hatasının en yaygın çözümlerinden biridir.

5. Windows Sistem Dosyalarını Onarın​

Eğer sistem dosyalarınız bozulduysa, SFC (System File Checker) ve DISM komutlarıyla onarım yapabilirsiniz.

1. Başlat menüsünden Komut İstemi (Yönetici) açın.
  2. Aşağıdaki komutları sırayla girin:

DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth
sfc /scannow

Bu işlem, bozuk dosyaları tarar ve eksik olanları otomatik olarak indirip onarır.

Uygulama Düzgün Olarak Başlatılamadı Hatası Neden Olur?​

• Yanlış 32 bit / 64 bit uyumsuzluğu
  • Eksik veya bozuk DLL dosyaları
  • DirectX hataları
  • Güncel olmayan sürücüler
  • Sistem güncellemelerinin eksik olması
Özellikle oyun açılışında 0xc00007b hatası alıyorsanız, büyük ihtimalle Visual C++ veya DirectX kaynaklı bir sorun vardır.

0xc00007b hatası, ilk bakışta ciddi gibi görünse de aslında çözümü basit olan bir sorundur. Yukarıdaki adımları tek tek uyguladığınızda, hem Windows 7 hem de Windows 10/11 kullanıcıları bu hatadan kolayca kurtulabilir.

SSS (Sıkça Sorulan Sorular)​

❓ 0xc00007b hatası hangi oyunlarda çıkar?
Genellikle GTA, PES, Far Cry, Metin2 gibi oyunlarda görülür. Ancak her oyunda çıkabilir.

❓ Bu hata Windows 11’de de oluyor mu?
Evet. Windows 7’den Windows 11’e kadar tüm sürümlerde çıkabilir.

❓ Tekrar tekrar aynı hatayı alıyorum, ne yapmalıyım?
Visual C++ paketlerini yeniden kurun ve sistem dosyası onarımı yapın. Bu genellikle kalıcı çözüm sağlar.

❓ 0xc00007b hatası donanımla ilgili olabilir mi?
Nadir de olsa, bozuk disk sektörleri veya uyumsuz sürücüler de bu hataya yol açabilir.