Microsoft, uzun zamandır kullanıcıların şikâyet ettiği Windows 11 karanlık mod sorunlarını çözmek için önemli bir adım attı. Yeni yayımlanan önizleme sürümünde, dosya kopyalama ve silme pencereleri artık karanlık tema desteğine kavuştu. Bu adım, işletim sisteminde yıllardır süregelen karanlık mod tutarsızlığına yönelik en net iyileştirmelerden biri olarak dikkat çekiyor.
Özellikle Windows 10 döneminden beri bu sorun gündemdeydi. 2016’da eklenen karanlık mod, aradan geçen yıllara rağmen tam anlamıyla bütün sisteme entegre edilemedi. Windows 11’in çıkışıyla da kullanıcılar benzer bir tabloyla karşılaşmıştı.
Windows 11’deki bu yeni iyileştirmeler, karanlık modu gerçekten karanlık hale getirmeye yönelik önemli bir başlangıç gibi görünüyor. Eğer Microsoft, kalan pencerelerde de aynı tutarlılığı sağlayabilirse, kullanıcılar uzun zamandır bekledikleri bütüncül karanlık mod deneyimine kavuşmuş olacak.
Windows’ta Karanlık Mod Sorunu Neden Önemliydi?
Windows kullanıcılarının en sık dile getirdiği problemlerden biri, karanlık modun yalnızca kısmen uygulanmasıydı. Bir pencere karanlık görünürken, diğerinin hâlâ açık tema ile çalışması, kullanıcı deneyimini olumsuz etkiliyordu.Özellikle Windows 10 döneminden beri bu sorun gündemdeydi. 2016’da eklenen karanlık mod, aradan geçen yıllara rağmen tam anlamıyla bütün sisteme entegre edilemedi. Windows 11’in çıkışıyla da kullanıcılar benzer bir tabloyla karşılaşmıştı.
Windows 11 Önizleme Sürümünde Gelen Yenilikler
Son test sürümünde yapılan değişikliklere göre:- Dosya kopyalama ve silme pencereleri artık karanlık temaya uyumlu hale geldi.
- Görsel bütünlük artarken, bazı küçük detayların (örneğin pencere butonlarının) hâlâ açık renk kaldığı görülüyor.
- Microsoft henüz resmi bir açıklama yapmasa da, bu yeniliklerin 2025’in ilerleyen aylarında yayınlanması beklenen 25H2 güncellemesine hazırlık olduğu düşünülüyor.
Karanlık Mod Hâlâ Tamamlanmış Değil
Her ne kadar bu gelişme önemli bir adım olsa da, karanlık mod hâlâ eksik. Denetim Masası, Çalıştır penceresi, dosya özellikleri menüsü gibi bölümlerde hâlen açık tema zorunlu. Bu durum, bütünsel bir kullanıcı deneyiminin önünde engel olarak duruyor.Rakiplerle Karşılaştırma: Apple ve macOS
Microsoft’un bu konudaki yavaş ilerleyişi sık sık eleştiri alıyor. Apple, 2018’de macOS Mojave ile birlikte çok daha tutarlı bir karanlık mod sunmuştu ve sonraki sürümlerde bu deneyimi geliştirmeyi sürdürdü. Bu yüzden pek çok kullanıcı, Windows’un karanlık mod konusundaki adımlarını yıllarca “gecikmiş” olarak değerlendirdi.Windows 11’deki bu yeni iyileştirmeler, karanlık modu gerçekten karanlık hale getirmeye yönelik önemli bir başlangıç gibi görünüyor. Eğer Microsoft, kalan pencerelerde de aynı tutarlılığı sağlayabilirse, kullanıcılar uzun zamandır bekledikleri bütüncül karanlık mod deneyimine kavuşmuş olacak.