Android ve iPhone’da Uygulama Gizleme Rehberi (Adım Adım Anlatım) | Gamesfrm.com
🛡️
Moderatör Alımları Başladı
Forum yönetim ekibimize katılmak ister misin? Başvurular şu anda açık.
Başvur
Reklam Alanı   Reklam Alanı
Meyhane2   Reklam Alanı

Android ve iPhone’da Uygulama Gizleme Rehberi (Adım Adım Anlatım)

Bozcan

Dc: bozcan63
Yönetici
Haber Editörü
Akıllı telefonlarımız hayatımızın en özel alanlarından biri haline geldi. Ancak bazen bazı uygulamaların herkes tarafından görünmesini istemeyebiliriz. Örneğin özel mesajlaşma uygulamaları, finans uygulamaları veya iş için kullandığımız araçlar… İşte bu noktada uygulama gizleme özelliği devreye giriyor.
Bu yazıda, Android telefonlarda uygulama gizleme ve iPhone’da uygulamaları kilitleme veya gizleme yöntemlerini adım adım anlatacağız.

samsung-telefonlarda-uygulama-gizleme-nasil-yapilir.jpg

Android Telefonlarda Uygulama Gizleme Nasıl Yapılır?

Android telefonlarda uygulama gizleme yöntemi, cihazın markasına ve modeline göre değişiklik gösterebilir. Samsung, Xiaomi, Oppo, Huawei gibi markalar kendi arayüzlerinde bu özelliği farklı şekillerde sunabiliyor.
Yine de aşağıdaki iki yöntem, hemen her Android cihazda kullanılabilir.

1. Menü Ayarlarıyla Uygulama Gizleme

Bazı Android cihazlarda, uygulamaları gizlemek için özel bir seçenek menü ayarlarında yer alır. Ancak bu her telefonda mevcut değildir.
Şu adımları izleyerek telefonunuzda bu özellik olup olmadığını kontrol edebilirsiniz:
  1. Ana ekrandan Tüm Uygulamalar ekranına gidin.
  2. Sağ üst köşedeki üç nokta simgesine dokunun.
  3. Açılan menüde “Uygulama Gizle” seçeneği varsa, bu özelliği kullanabilirsiniz.
  4. Gizlemek istediğiniz uygulamanın üzerine gelerek ilgili simgeye tıklayın.

Bu adımlar sonrasında seçtiğiniz uygulama artık ana ekranda veya uygulama menüsünde görünmez hale gelir.

İpucu: Gizlediğiniz uygulamayı tekrar görünür yapmak isterseniz aynı menüye girip seçimi kaldırabilirsiniz.

2. Ayarlar Menüsü Üzerinden Uygulama Gizleme (Evrensel Yöntem)

Telefonunuzun menü ayarlarında “Uygulama Gizle” seçeneği yoksa, endişelenmeyin.
Tüm Android modellerinde geçerli olan ayarlar menüsü üzerinden uygulama gizleme yöntemi de oldukça etkilidir:
  1. Ayarlar uygulamasını açın.
  2. Menüden Uygulamalar veya Uygulama Yöneticisi seçeneğini seçin.
  3. Ekranın üst kısmında “Tüm Uygulamalar” filtresinin seçili olduğundan emin olun.
  4. Listeden gizlemek istediğiniz uygulamayı bulun ve üzerine dokunun.
  5. Açılan sayfada “Devre Dışı Bırak” seçeneğini göreceksiniz.
  6. Bu seçeneğe dokunduğunuzda uygulama gizlenir ve menüde görünmez hale gelir.

Bu yöntem özellikle sistem uygulaması olmayan (yani sonradan yüklediğiniz) uygulamalarda başarılı şekilde çalışır.

iPhone’da Uygulama Kilitleme ve Gizleme Nasıl Yapılır?

Apple kullanıcıları da gizlilik konusunda oldukça titizdir. iOS işletim sistemi, uygulamaları kilitleme ve gizleme seçeneklerini yerleşik olarak sunar.
Bu sayede, telefonunuzu başkası kullansa bile özel uygulamalara erişemez.

Uygulama Kilitleme (Face ID, Touch ID veya Parola ile)

Eğer birine telefonunuzu verecekseniz ama belirli uygulamalara erişmesini istemiyorsanız, şu yöntemi uygulayabilirsiniz:
  1. Ana ekrandan gizlemek veya kilitlemek istediğiniz uygulamayı bulun.
  2. Uygulama simgesine basılı tutun ve açılan menüden Seçenekler’e dokunun.
  3. Ardından Face ID Gereksin (veya Touch ID / Parola Gereksin) seçeneğini seçin.
  4. Son olarak Gizle ve Face ID Gerektir seçeneğini aktif hale getirin.

Bu işlemi yaptığınızda uygulama ana ekrandan kaybolur ve Uygulama Arşivi > Gizli Klasör içine taşınır.
Uygulamayı açmak istediğinizde kimlik doğrulaması yapmanız gerekir.

Gizli Uygulamaları Görüntüleme ve Açma

Gizlediğiniz uygulamaları görüntülemek için şu adımları izleyin:
  1. Ana ekrandan sola doğru kaydırarak Uygulama Arşivine gidin.
  2. En alt kısımda yer alan Gizli Klasör sekmesini açın.
  3. Face ID, Touch ID veya parola ile kimliğinizi doğrulayın.
  4. Uygulama burada görünür hale gelir ve dokunarak açabilirsiniz.

Not: iPhone’da sadece App Store’dan indirilmiş uygulamalar gizlenebilir.
Fabrika çıkışlı (örneğin Mesajlar, Safari, Ayarlar) uygulamalar gizlenemez.

Gizliliğinizi Basit Adımlarla Koruyun

İster Android ister iPhone kullanıcısı olun, uygulama gizleme işlemi sadece birkaç adımda tamamlanabilir.
Bu sayede özel hayatınızı koruyabilir, çocukların veya başkalarının erişmesini istemediğiniz uygulamaları güven altına alabilirsiniz.

Unutmayın, gizlilik dijital çağın en önemli konularından biri.
Telefonunuzdaki uygulamaları gizlemek veya kilitlemek, kişisel verilerinizi korumanın en pratik yollarından biridir.