Boks Nedir? Kuralları Nedir? Nasıl Oynanır? | Gamesfrm.com
 

Boks Nedir? Kuralları Nedir? Nasıl Oynanır?

PaTRoN

Seviye 10
Üye
Katılım
3 Eki 2018
Mesajlar
431
Tepki puanı
7
Boks Nedir? Kuralları Nedir? Nasıl Oynanır?


Boks iki rakibin birbirleri ile yumrukla dövüştüğü buna bağlı olarak bir rakibin yenilmesi ile sonuçlanan bir spor dalıdır. Boks sporunda önemli olarak bazı kıstaslar bulunmaktadır. Puan üzerine kurulu bir spor olduğu için boksta sporcunun rakibinin hangi bölgesine vurduğu önemlidir.

Örneğin bir oyuncu rakibinin kafa bölgesine vurduğu zaman tek puan alır ve her vurduğu yumruk hakemlerce not alınır. Bu sporda rakibe vurulmaması gereken noktalarda bulunmaktadır. Örneğin bir sporcu rakibinin belinden aşağısına vurursa hakemlerce uyarılır, uyarılardan sonra puan silme de gerçekleşebilir.

Müsabakada rakibinin vurulmaması gereken yerler sadece bel aşağısı olmayıp, avuç içi ve ense tarafına da vurmak yasaktır ve kural ihlalidir.

Boks Nedir? Kuralları Nedir?


Boks Kuralları Nelerdir?
Her spor dalının olduğu gibi boksunda bazı kuralları bulunmaktadır.

– Rakibe yumruk harici hiçbir uzuvla vurulamaz. Örneğin tekme veya dirsekle rakibe vurulması kural ihlalidir.

– Karşılaşmalar yalnızca ringde yapılır. Öyle ki ring dışında herhangi bir yerde yapılan karşılaşmalar resmi olarak geçerlilik sayılmaz.

– Ring büyüklüğü boks federasyonunun belirlediği ölçütlere uygun olmalıdır.

– Bu spor hakem ile yönetilen bir müsabakadır. Hakem break yani ayrılın komutu ile iki sporcu ayrılır. Stop dur komutu ile sporcular durmak zorundadır. Ayrıca hakem boks dediği andan itibaren sporcular tekrardan müsabakaya devam eder.

– Rakip oyuncuya kafa atmak da boks kurallarına aykırı hareketlerinden biridir.

– Müsabaka etrafında herhangi bir oyuncu kendi ekseni etrafında 360 derece dönemez. Bu kuralı ihlal eden sporcular uyarılır hatta ihtar cezası bile yiyebilir.

– Maçı rakibin nakavt olması ile biter. Yerde olan oyuncu hakem tarafından kontrol edilir ve hakem sporcunun başında 10’a kadar sayar. Sporcu hala yerde ise rakip nakavt olur.
 
Üst