Steam Donanım Anketi Açıklandı: 2025’in İlk Ayında Ekran Kartlarından İşletim Sistemlerine Tüm Detaylar | Gamesfrm.com

Steam Donanım Anketi Açıklandı: 2025’in İlk Ayında Ekran Kartlarından İşletim Sistemlerine Tüm Detaylar

Eagle

Gelecek Güzel Günler...
Yönetici
Haber Editörü
Grafiker
Steam’in her ay düzenli olarak paylaştığı Donanım Anketi, 2025’in ilk verileriyle yayınlandı. Ocak ayı raporu, oyuncuların donanım tercihlerindeki değişimleri ve işletim sistemi savaşlarını gözler önüne serdi. İşte, en popüler ekran kartları, işlemci trendleri ve Windows’un şaşırtan gerilemesi!

Ekran Kartı Zirvesinde RTX 3060 Yine Lider!

Ocak 2025 verilerine göre, Nvidia modelleri hâlâ oyuncuların gözdesi. Ancak RTX 40 serisi hızlı bir yükselişle dikkat çekiyor. İşte en çok kullanılan 10 ekran kartı:

1. RTX 3060 → %5,20 (-0,82%)
  2. RTX 4060 Laptop GPU → %4,61 (-0,43%)
  3. RTX 4060 → %4,60 (-0,26%)
  4. GTX 1650 → %3,56 (-0,94%)
  5. RTX 4060 Ti → %3,45 (-0,46%)
Dikkat Çeken Detay: RTX 3060, bir önceki aya göre %0,82’lik düşüş yaşasa da tahtını korudu. RTX 4060 serisi ise hem masaüstü hem laptop versiyonlarıyla top 3’te yer alarak Nvidia’nın yeni nesil hakimiyetini kanıtladı.

Steam-hardware-survey.jpg

Intel vs AMD: İşlemci Savaşında Son Durum

İşlemci pazarında Intel, AMD’ye karşı küçük de olsa bir avantaj elde etti. Ocak ayındaki değişimler:

• Intel → %63,75 (+0,32%)
  • AMD → %36,19 (-2,54%)
Önemli Not: AMD’nin son aylardaki yükselişi, Ocak’ta beklenmedik bir düşüşle kesintiye uğradı. Bu durum, Ryzen 8000 serisi beklentilerinin ertelenmesiyle ilişkilendiriliyor.

Windows 11 Geriliyor, Windows 10 Direniyor!

Microsoft’un Windows 11’i, kullanıcıların bir kısmını hâlâ ikna edemedi. Ocak verileri şöyle:

• Windows 11 64-bit → %55,38 (-1,42%)
  • Windows 10 64-bit → %44,41 (+0,57%)
  • Windows 7 ve Diğer → %0,21 (-0,03%)
Neden Windows 10 Hâlá Popüler?

• Donanım uyumluluğu sorunları,
  • Başlat menüsü ve arayüz değişikliklerine direnen kullanıcılar,
  • Oyun optimizasyonunda Windows 10’un stabil performansı.

2025’in İlk Çeyreğinden Çıkarımlar

• Ekran Kartları: RTX 30 serisi yavaş yavaş yerini RTX 40’lara bırakıyor.
  • İşlemciler: Intel, 14. nesil Raptor Lake ile AMD’yi baskılıyor.
  • İşletim Sistemleri: Windows 11’in AI odaklı güncellemeleri, kullanıcıları çekmek için yetersiz kaldı.

Gelecek Ay Nelere Dikkat Etmeli?

• AMD’nin Ryzen 8000 serisi lansmanı, işlemci pazarını sallayabilir.
  • Nvidia’nın RTX 50 serisi söylentileri, ekran kartı kullanım oranlarını etkileyebilir.
  • Microsoft’un Windows 12 beklentisi, kullanıcıları yeni bir OS’ye hazırlıyor olabilir.

Steam’in Ocak 2025 raporu, oyuncuların hâlá eski modellere bağlı olduğunu gösteriyor. Ancak yeni nesil donanımların yavaş yavaş yaygınlaşması, önümüzdeki aylarda liste sıralamalarını alt üst edebilir. Peki siz hangi ekran kartını kullanıyorsunuz? Windows 11’e geçmeyi düşünüyor musunuz? Yorumlarda tartışalım!

Not: Anket verileri, Steam’e giriş yapan kullanıcıların %1’inin donanım verilerini paylaşmasıyla oluşturuluyor. Bu nedenle gerçek pazar paylarından küçük sapmalar olabilir.