Kesirlerde Pay ve Payda Yerleri Nerededir? (Kısaca Anlatım) | Gamesfrm.com
 

Kesirlerde Pay ve Payda Yerleri Nerededir? (Kısaca Anlatım)

DeriN

Yönetici
Yönetici
Haber Editörü
Sosyal Editör
Katılım
12 Eyl 2018
Mesajlar
1,197
Tepki puanı
31
Kesirlerde Pay ve Payda Yerleri Nerededir? (Kısaca Anlatım)

Herkese iyi günler dileriz. Bu yazımızda sizlere kesirlerde pay ve paydanın yerlerini göstereceğiz.
Matematikte kesirler konusu en temel konulardan ve en bilinmesi gereken konulardan birisidir. Çünkü olaya sadece kesirler olarak bakmayın. Lisede, üniversitede bir sürü konularda vb. her yerde rasyonel sayılar yani kesirler karşımıza çıkacaktır. Bu bakımdan rasyonel sayılar matematiğin hemen hemen tüm konularında karşımıza çıkabilmektedir. Kesirlerde en çok karıştırılan durumlardan birisi pay ve paydanın yerleridir. Gerçekten ilk başlarda özellikle ilkokul talebeleri pay ve paydanın yerlerini çok karıştırmaktadır.
Peki kesirlerde yani rasyonel sayılarda pay ve paydanın yeri neresidir şimdi size onu anlatalım ve unutmamanız için bir formül üretelim.
Kesirlerde (Rasyonel Sayılarda) Pay ve Payda Yerleri
Arkadaşlar kesirlerde pay yukarıdaki sayıdır, payda ise aşağıdaki sayıdır. Yani örneğin xyxy rasyonel sayısında x pay olmaktadır, y ise payda olmaktadır. Ortadaki çizgiye ise kesir çizgisi adı verilmektedir. Şimdi örnek görsel paylaşalım.

pay-ve-paydanin-yerleri.png

Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi 5 bölü 9 rasyonel sayısında;
  • 5 paydır.
  • 9 paydadır.
  • Ortadaki çizgi ise kesir çizgisidir.
Yani kısacası kesirli sayılarda üstteki sayı veya rakam paydır. Alttaki sayı veya rakam ise paydadır. Bunu karıştırmamak için şöyle bir formül geliştirebiliriz;
Arkadaşlar bildiğiniz gibi kesirli yani rasyonel sayılarda genelde yukarıdaki sayılar aşağıdan daha küçük oluyor. Yani bu sayılar 0 ila 1 arasında sayılar olmaktadır. Yani basit kesirler olmaktadır diyebiliriz. Tabi genel itibariyle böyledir diyebiliriz. Haliyle yukarıdaki sayı genel olarak aşağıdakinden daha küçük olacağı için; “pay” kelimesinin harf sayısı ise “payda” kelimesinin harf sayısından daha az olduğu için yukarıdaki pay ve aşağıdaki payda olarak aklımızda böylelikle tutabiliriz. Yani karıştırmamak için böyle bir formül üretebiliriz. Pay 3 harf ve payda 5 harf olduğundan 3535 kesirinden aklınızda tutabilirsiniz. Yani pay ve paydanın yerlerini karıştırdığınızda direkt aklınıza 3/5 rasyonel sayısı gelsin. Buradan pay/payda ‘yı hatırınıza getirebilirsiniz.
Yazımızın sonuna geldik. Umarız yararlı olur. Herkese iyi çalışmalar matematik derslerinde başarılar dileriz.
 
Üst