Basketbol Nedir? Kuralları Nelerdir? Sahası Nasıldır? | Gamesfrm.com
 

Basketbol Nedir? Kuralları Nelerdir? Sahası Nasıldır?

PaTRoN

Seviye 10
Üye
Katılım
3 Eki 2018
Mesajlar
431
Tepki puanı
7
Basketbol Nedir? Kuralları Nelerdir? Sahası Nasıldır?


Basketbol iki takım halinde bir top kullanılarak ve elle oynanan spor türüdür. 1891 senesinde ilk kez James Naismith tarafından oynanan oyun, dünya çapında bir popülarite elde etmiştir. Basketbol ilk ortaya çıktığında bugünkü çemberler yerine tahta sepetler kullanılmaktaydı. Oyunun ana prensibi yaklaşık 3 metrelik yükseklikteki çemberden topun geçirilmesidir. Takım içerisindeki oyuncular; forward, guard ve post görevlerini üstlenmektedir. Bu oyuncular şut ve pas atma ile top sürme hakkına sahiptir.


Basketbol Sahasının Özellikleri
Basketbol sahası sert ve düz bir zemin yapısı üzerine inşa edilmektedir. Oyun alanının sınır çizgileri engellerden ve seyirciden uzak bir mesafeye çizilmektedir. Sahada yer alan serbest atış ve orta saha daireleri çizgi içinde 1,80 metrelik bir çapa sahiptir. Serbest atış çizgisi ile dip çizgi mesafesi ise 5,80 metre aralığına sahiptir. Bu çizgi için belirlenen kısa kenar uzunluğu ise 2,45 metredir.

Pota çemberinin altında, iz düşümüne göre hesaplanan ve 1,25 metre çapında bir yarım daire alanı bulunmaktadır. 3 sayı çizgisi ise yine pota çemberinin iz düşümünden 6,75 metre çapında yarım dairelerden oluşmaktadır.

Basketbol Nedir? Kuralları Nelerdir?



Takımların Taşıması Gereken Kriterler
Basketbol maçları iki takımın müsabakası şeklinde yapılmaktadır. Maç boyunca her takımdan 5 oyuncu görev almaktadır. Ancak bir takımın kaptan dahil 12 oyuncudan oluşması gerekmektedir. Oyuncular dışında basketbol takımlarında farklı meslek türlerinden de görevli yer almaktadır. Bu görevliler; antrenör, antrenör yardımcısı, tercüman, menajer, istatikçi ve tıbbi personellerdir.

Oyun süresince 5 oyuncusu sahada bulunan takımların oyuncu değişikliği yapma hakkı bulunmaktadır. Bu değişiklikler tamamen kurallara bağlı bir düzende ve izin verilen süreler içerisinde yapılmaktadır. Buna göre takımlar; hakem isteği, oyun durması ve devre arasında oyuncu değişikliğine gidebilmektedir.

Takım oyuncuları forma numaralarını kendileri belirleyebilmektedir. Ancak bu numaraların 4 ile 15 arasındaki bir değer olması gerekmektedir. Oyuncuların forma üzerinde ya da vücudun başka bir yerinde aksesuar kullanmasına izin verilmemektedir. Ayrıca el tırnakların da kimseyi yaralamamak adına uygun bir şekilde kesilmesi istenmektedir.



Oyun Kuralları
Basketbol içerisinde çok sayıda kuralı barındıran bir spor türüdür. Oyunun başlangıcında her iki takımdan bir oyuncu orta saha çizgisinde hazır bulunmaktadır. Maç, hava atışında avantajlı olan takımın hamleleri ile başlamaktadır. Bir basketbol maçı toplamda 4 periyot içermektedir. Her periyot 10 dakika sürmekte ve 2. periyot sonrasında 15 dakikalık mola verilmektedir. Maçın berabere bitmesi durumunda ise oyunculara ek süre tanınmakta ve maç uzatılmaktadır.

Basketbol Nedir? Kuralları Nelerdir?


Oyun boyunca hücum konumundaki takım 24 saniyeyi geçmeden hücumu tamamlamak zorundadır. Ayrıca bundan sonraki 8 saniyede de kendi sahasına gitmek zorundadır. Aksi bir durumda topun kullanımı rakip takıma geçmektedir. Ayrıca top sürümü sırasında oyuncuların topu elinde bekletme şansı bulunmamaktadır. Sayı atışlarından sonra basketbol oyunu durmakta ve takım oyuncuları belirlenen yerlere geçmektedir. Kural ihlali ya da faul sonucunda takımlar için kazanılan sayılar değiştirilmektedir.
 
Üst