1923 ve 1938 Yılları Arasında Öğrenci Sayısındaki Artışın Nedenleri Neler Olabilir? | Gamesfrm.com
 

1923 ve 1938 Yılları Arasında Öğrenci Sayısındaki Artışın Nedenleri Neler Olabilir?

DuYGuN

Seviye 10
Üye
Katılım
3 Eki 2018
Mesajlar
396
Tepki puanı
1
Türk toplumlarında eğitimin yeri her zaman önemli olmuştur. Osmanlı Devleti’nin ilk kurulduğu dönemler içerisinde devlet kademesinde görev alacak kişiler, İslâm âlimleri tarafından sıkı bir eğitime tabi tutuluyorlardı. Din eğitimi ile birlikte pozitif bilimler konusunda da gerekli eğitimleri alan kişiler, Osmanlı Devleti’nin parlak çağına ulaşmasında büyük katkı sahibi olmuşlardır. Ancak ne yazık ki Osmanlılar, sonraki dönemlerde eğitime verdikleri hassasiyeti yitirmişlerdir ve devlet içerisinde pek çok problem baş göstermiştir. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu yazıda, sizlere 1923 ve 1938 yılları arasında öğrenci sayısındaki artışın nedenleri neler olabilir kısaca bu konu hakkında bilgi vermeye çalışacağız.


cumhuriyet öğrencileri ile ilgili görsel sonucu


1923 yılında cumhuriyetin kurulması ile birlikte devletin kurucusu olan Atatürk, Osmanlı Devleti’nde yapılmış olan hataların tekrar edilmemesi için büyük bir çaba göstermişti. Osmanlıyı yıkan şeylerin neler olduğunu iyi bilen Atatürk, bu sebepten dolayı eğitim konusunun üzerinde yoğunlaşmış, Türk halkına her anlamda gerekli eğitimin eldeki imkanlar ile verilebilmesi adına çabalar göstermiştir. Kurulan köy enstitüleri, üniversiteler sayesinde bu dönemde öğrenci sayısında önemli derecede artış görülmüştür.

O dönemde meclis içerisinde bazı öğrencilerin burslu olarak Avrupa’ya eğitim için gönderilmesine dair karar alınmıştı. Bu karar, halkın bazı kesimlerinden, ”millet açlık içindeyken Avrupa’ya öğrenci gönderiyorlar” denilerek tepki toplamıştı. Ancak Atatürk, bu durumu milletinin eğitim seviyesinin yükselmesi için yapmıştır. Bursu kazanan öğrencilere yolladığı mektupta, ”sizleri birer kıvılcım olarak gönderiyorum, ateş olarak geri gelmelisiniz” gibi sözler sarf ederek öğrencilerin Türkiye’nin geleceğinde önemli bir yerinin olduğunu göstermiştir.
 
Üst